torstai 18. helmikuuta 2016

Kuulumisia Raun päiväkodista

Arki Raun päiväkodissa rullaa mukavasti, ja Venla ja Suvi ovat saaneet lisää jalansijaa arjen pyörittämisessä ja suunnittelussa. Opettajan roolit englannin tunneilla sujuvat jouhevasti, ja pienryhmäjaon seurauksena vedetyt tuokiot ovat olleet monipuolisia. Luonteeltaan tuokiot ovat niin pedagogisia kuin rentoja leikkejäkin.
Ruoaksi oli ugalia. Ruoka jaetaan...
...ennen ruokailua rukoillaan...
...ja sitten nautitaan!
Tässä postauksessa teemme läpileikkauksen siihen, millaisia tuokioita olemme päiväkodissa järjestäneet. Suunnittelutyössä on ensisijaisesti huomioitava yhteisen kielen puute, sekä kulttuuri, jossa kaikkia länsimaissa itsestäänselviä asioita ei edes tunneta.

Our Tanzania. Projektissa lapset pääsivät kertomaan, millainen heidän Tansaniansa on. Teimme valmiiksi karttapohjan, jossa kotikaupunki Moshi oli edustettuna. Suuri karttapohja kiikutettiin päiväkodille, ja karttaan pääsi käsiksi kerrallaan 3-4 lasta. Toisinaan lasten näkemykset ulottuivat rajojen ulkopuolelle, mutta emme antaneet pikkujuttujen häiritä hyväntuulista tuokiota. Sitäpaitsi onhan elämää Tansanian ulkopuolellakin!

Pohja odottamassa pieniä taiteilijoita.
Sitten taiteillaan!
Kädenjäljet. Päiväkodin seinällä oli vanha kuvataidetyö, jossa lapset olivat tehneet puunrunkoon kämmenenkuvista lehdistön. Koska päiväkodissa oli hiljattain tapahtunut muutoksia osan lapsista lähtiessä kouluun ja uusien tullessa tilalle, oli aika päivittää kovia kokenut työ. Järjestimme käsien maalaamisen jälleen pienryhmätoimintana, ja toisessa luokkahuoneessa maalasimme kättenjälkiä 4-5 lapsen kanssa. Kun jäljet olivat kuivuneet, ne leikattiin muotoonsa ja ripustettiin lasten kanssa väritetyn puunrungon oksiin. Lopputulos oli upea!


Makupiiri. Erään perjantain piristyksenä veimme päiväkodille purkkikaupalla vihanneksia ja hedelmiä. Tarkoituksena oli järjestää sokkomakupiiri, jossa lapset maistavat eri makuja ja arvaavat, mikä tuote on kyseessä. Haimme lähikaupasta ananasta, porkkanaa, kurkkua, mangoa ja banaania (hinta jäi alle viiden euron, hedelmät ja vihannekset ovat täällä naurettavan edullisia!). Lapset pitivät makupiiristä, josko vähemmän miellyttävät artikkelit piilotettiin käteen tai sujautettiin huomaamattomasti lattialle. Olimme äimänä siitä, kuinka kiltisti lapset pitivät silmät kiinni puristettuna niin kauan, kunnes lupa avaamiseen annettiin. Bonuksena makupiiristtä oli suomalainen perinneherkku, jota leivoimme edellisiltana talolla. Lapset pääsivät maistamaan ensimmäistä kertaa elämässään iki-ihania kanelipullia, korvapuusteja! Ja kyllä, niistä pitävät lapset niin Suomessa kuin Tansaniassakin. Onneksi leipomuksia oli reippaasti, sillä myös päiväkodin henkilökunta ihastui tuomisiin. 

Pedagogiset kerhot. Koska lapsien ikä- ja taitotaso vaihtelee räikeästi koko katraan sisällä, päätimme aloittaa "kerhotoiminnan", jossa päiväkodin vanhimmat lapset pääsevät ratkaisemaan pedagogisia tehtäviä leikin varjolla. Tarkoituksenamme on "prepata" heitä koulua varten, sillä ei aikaakaan kun taas seuraavat lapset siirtyvät päiväkodilta koulutielle. Eräänä päivänä olemme esimerkiksi koonneet opettavaisia palapelejä, treenanneet nimien kirjoitusasua paremmaksi, opetelleet eläimiä ja hedelmiä englanniksi kuvakorttipelin avulla sekä tutustuneet Suomen kulttuuriin Tatun ja Patun This is Finland -kuvakirjan avulla (on muuten törkeän suloista, kun lapset toistavat sanan Marimekko tai Kantele!). 

Lapsilla on käytössä oma vihko, joihin he voivat piirtää vapaasti.
Ystävänpäiväkemut. Viime viikon teemana meillä oli ystävänpäivä, mitä myös paikalliset viettävät antaen toisilleen lahjoja, kortteja sekä kukkia. Askartelimme lasten kanssa ystävänpäiväkortteja, mitä jokainen sai tehdä valitsemalleen ystävälle. Annoimme lapsille aika vapaat kädet korttien suhteen, joten niistä tuli erittäin hienoja! Viikko huipentui perjantaihin, jolloin oli luvassa ystävänpäiväkemut. Toimme lapsille muffinseja, limua ja suklaata, mitkä menivät nopeasti kaupaksi. Syömisten jälkeen jaoimme kaikille ystävänpäiväkorit ja loppuksi ohjelmassa oli saippuakuplien puhaltelua.

Kuplat herättivät paljon innostusta.

Muovailu & värityskuvat. Halusimme kokeilla koko ryhmän jakamista puoliksi, jolloin lapset saavat kulkea kuitenkin vapaasti haluamaansa paikkaan. Teimme kaksi pistettä eri huoneisiin, toisessa muovailua ja toisessa värityskuvien värittämistä. Kumpikin tekeminen on aika harvinaista herkkua lapsille, joten lapset olivat hyvinkin innoissaan. Muovailuvaha erityisesti oli uusi juttu monelle, mutta nopeasti siitä muovaitui lasten käsissä elefantteja ja autoja.

Äksönpäivä. Äksönpäivänä lapset kiersivät kolmea eri pistettä ryhmissään, mitkä olivat keilaus tyhjien muovipullojen kanssa, pallon heitto koriin sekä hyppynarulla hyppiminen. Keilaus ja pallon heitto onnistuivat pienimmiltäkin hyvin. Totesimme kuitenkin, että ilmasto täällä on aika kuuma liikunnan harrastamiseen päivän aikana... 

Kyllä se pallo koriin menee!

Täyskaatoa harjoittelemassa.

Voimme vain edelleen kiitellä lasten huikean upeaa osallistumista järjestämiimme tuokioihin! Toisinaan uudet jutut hieman jännittävät tai aiheuttavat hämmennystä, mutta tuokioon lähdetään mielenkiinnolla mukaan. Riemua piisaa pienistäkin onnistumisista, ja myös me opimme paljon tansanialaisesta kulttuurista ja varhaiskasvatuksen saloista pienten paikallisten lasten kanssa. Koska olemme jo käyneet lapsille tutuksi, he ilmaisevat kiintymystään ja hyväksymistään avoimesti. Päivän mittaan ei säästy halauksilta, ylävitosilta tai kylkikyljessä istuvilta pieniltä mukuloilta. Tämähän ei meitä haittaa, vaikkakin moinen varmasti vaikeuttaa melko pian koittavaa työrupeaman loppua Raussa. 
Suvi ja Raun lapset keksivät puhelimen etukameran :D




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti